Riet
 Riet

Riet

Sinds mensenheugenis wordt er gebruik gemaakt van riet als dakbedekking. Riet was ruim voorradig en arbeid goedkoop. Het rieten dak was daarom een praktische en goedkope oplossing om de woning te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De rieten daken van nu kunnen toegepast worden op diverse typen woningen.

Riet laat zich makkelijk inpassen in elke omgeving. Door de natuurlijke kleur en de zachte, natuurlijke uitstraling worden rieten daken tegenwoordig op allerlei gebouwen verspreid over heel Nederland toegepast. Zowel in landelijk als stedelijk gebied wordt riet toegepast op daken en gevels. Soms om een gebouw op te laten gaan in de omgeving, soms om juist te contrasteren met de omgeving.

Het natuurlijke riet is een hernieuwbare grondstof.  Elk jaar, nadat door vorst de bladeren van het riet zijn gevallen wordt in de rietvelden in Nederland en het buitenland het riet gemaaid dat geschikt is voor gebruik op daken en gevels. Het riet vindt zijn weg naar de rietdekkersbedrijven die er gedurende het jaar daken van maken. Ondertussen groeit op de rietvelden al weer de voorraad voor het volgende jaar.

Naast het natuurlijke riet is het ook mogelijk een rieten dak te maken van kunstriet. Meer daarover kunt u vinden in het menu links.

Een woning zal een ware metamorfose ondergaan wanneer een dak bedekt met pannen vervangen wordt door een rieten dak. De laatste jaren is dit erg in opkomst vanwege het rustgevende en duurzame karakter van riet, de hoge isolatiewaarden en de sfeervolle uitstraling.

Samen met een gesloten onderconstructie zorgt het rietpakket, voornamelijk door de dikte van het pakket en de lucht in de stengels voor een flinke bijdrage in de isolatie van de kap. Enkel het riet op een gesloten constructie levert al een isolatiewaarde van R=4,0 m²K/W op. Wanneer een isolatiepaneel onder het riet toegepast wordt kan met gemak een isolatiewaarde van R= 6,3 m²K/W (de wettelijke eis in 2021) gehaald worden.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024