De rietbranche

De rietbranche

In Nederland houden zich zo’n 1500 mensen bezig met riet voor bedekking van daken. Dit zijn telers, toeleveranciers, handelaren, rietdekkers, docenten, etc. Samen vormen zij de rietbranche. De rietbranche bestaat o.a. uit:

De Rietdekker
De rietdekker is een vakman met hart voor zijn ambacht en eindgebruiker van de bossen riet. Het ambacht wordt (nog) vaak van vader op zoon overgedragen.

De Rietdekbedrijven
Met ongeveer 350 rietdekbedrijven in Nederland, is rietdekken een springlevend ambacht. De meest professionele rietdekbedrijven, zijn vrijwel allemaal aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Binnen en buiten de Vakfederatie Rietdekkers vind u rietdekbedrijven van zeer verschillende grootte, met wisselende kwaliteitsniveaus, van de echte zzp'er tot bedrijven die werken met 20 man of meer. Niet alle leden van de Vakfederatie zijn per definitie goed, terwijl evenmin alle niet leden slecht zouden zijn. Bij de niet aangesloten bedrijven vindt u, onder andere,
- De echte overtuigde principiële individualisten,
- Bedrijven waarvan de ondernemers het rietdekkersdiploma niet bezitten (het diploma is een voorwaarde om lid te worden).
- Maar ook uit de Vakfederatie verwijderde bedrijven,
(wegens een tekort aan ondernemersvaardigheden en/of vakbekwaamheid).

Rietdekbedrijven zijn veelal klein. Gemiddelde bedrijfsgrootte: 2,4 man. Binnen de branche wordt daarom regelmatig samengewerkt. De grootste bedrijven werken met ongeveer 20 man. Het gros van de bedrijven (65%) heeft zich verenigd in:
De Vakfederatie Rietdekkers

De Riethandelaren
In Nederland zijn een vijftiental riethandelaren. Het merendeel van de bedrijven heeft zich verenigd in:
De Bond van Riethandelaren in Nederland

De Riettelers
Voor de meeste riettelers zorgt de rietteelt voor een gedeelte van het inkomen omdat de oogst van riet slechts in de wintermaanden kan plaatsvinden (van januari tot april). Veel riettelers combineren het beroep met dat van rietdekker of landbouwer. Ook zijn er zogenaamde "zaterdagsnijders". De riettelers hebben zich verenigd in:
De Algemene Vereniging voor de Rietcultuur in Nederland en de Stichting Kenmerk Herkomst Kalenberger Riet

 

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024