Milieu / DuBo

Milieu / DuBo

Wie in begin van de jaren negentig werd gevraagd wat duurzaam bouwen (of Dubo) betekent, moest in negen van de tien gevallen het antwoord schuldig blijven. Mens en milieuvriendelijk ontwerpen, bouwen en beheren was voor het grootste deel van bouwend Nederland nog geen item. Dubo wordt op dit moment breed toegepast in de bouwsector, door overheden, ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs en bouwers. Het gaat om het duurzaam ontwikkelen, beheren en onderhouden van de gehele gebouwde omgeving inclusief het slopen en verwijderen van bouwwerken. Dubo biedt daarmee de mogelijkheid om milieuaspecten als energie, grondstoffengebruik, water en groen integraal te benaderen.
Riet vergeleken met andere dakbedekkingen geeft het volgende staatje:

Beoordeling volgens milieuclassificatie Nibe.   

Soort dakbedekking

Milieuklasse1

Gezondheid2

riet

1a

+

houten shingles - Europees lariks

1c

+

betonpannen (20% granulaat)

1c

0

betonpannen

1c

0

keramische pannen

2a

+

natuurleien

2a

0

houten shingles - N-Amerikaans wrc

2b

+

aluminiumplaten (20% recyceld)

2c

-

staalplaten (verzinkt)

4c

-

zinkplaten

4c

-

koperplaten (20% recyceld)

5c

-

1 Hoe hoger het getal, des te zwaarder de milieubelasting.
2 Goed (+), neutraal (0) of slecht (-) voor de gezondheid.

Riet komt hier als beste, meest milieuvriendelijke dakbedekking uit. Het volledige rapport is middels deze link te downloaden.

 

Biobased Bouwen

Naast duurzaam bouwen is tegenwoordig ook sprake van biobased bouwen. Biobased wil zeggen: op de natuur gebaseerd. Het materiaal riet leent zich uitstekend voor biobased bouwen. Het materiaal riet groeit in de natuur en is een hernieuwbare grondstof. Dit laatste wil zeggen: het groeit en kan elk jaar geoogst worden waarna het opnieuw weer zal groeien. Meer over biobased bouwen kunt u vinden op: www.biobasedbouwen.nl

Afval

Wanneer een rieten dak aan vervanging toe is zal de rietdekker het oude rieten dak slopen en afvoeren. Vroeger werd het oude riet verbrand maar dat is in veel gevallen niet meer toegestaan. De rietdekker zal het oude riet tegenwoordig doorgaans aanbieden bij een afvalverwerkingsbedrijf. Riet is een natuurlijk materiaal en kan in het afvalverwerkingsproces aangemerkt worden als biologisch afbreekbaar afval. Hierbij hoort de Euralcode 20.02.01.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024