Techniek

Techniek

De techniek van het rietdekken is door de jaren heen weinig veranderd. Nog steeds wordt het rieten dak handmatig en in lagen van onder naar boven opgebouwd. De grootste verandering is het zogenaamde schroefdak geweest. Hierdoor werd het noodzakelijk het riet op een andere manier te bevestigen. Gebeurde dit bij het traditionele dak met een goot en naald of kromme naald, bij het schroefdak wordt het riet bevestigd door te schroeven in de onderconstructie. De voorloper van het schroefdak was het spijkerdak, waarbij het riet op een gesloten onderconstructie gespijkerd werd. Hoewel dit ook een aanzienlijke ommezwaai was is deze techniek maar weinig toegepast. Vandaar dat het schroefdak in de rietdekkerij als de grootste technische verandering word gezien.

Op de Techniek pagina’s wordt verder uitleg gegeven aan zaken als de verschillende constructies, de nokafwerking, de toepassing van dakramen etc.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024