Dakramen

Dakramen

Algemeen
Dakramen worden sinds jaar en dag toegepast in het rieten dak om te zorgen voor daglichttoetreding in woning of schuur. Waren het vroeger voornamelijk de simpele gietijzeren stalramen, tegenwoordig zijn het moderne multifunctionele ramen waarvoor diverse accessoires te koop zijn. Dakvensters kunnen zowel in nieuwe als in bestaande daken geplaatst worden. Het aanbrengen, afwerken en detailleren van de ramen kan op verschillende manieren. Middels onderstaande uitleg en de foto's kunt u een paar van de mogelijkheden zien. Net als bij elke dakdoorbreking in een schroefdak geldt ook voor dakramen dat deze dampdicht aangebracht dienen te worden.

Evenwijdig of schuin t.o.v. het buitenoppervlak
Dakramen kunnen evenwijdig t.o.v. het buitenoppervlak ingedekt worden of schuin ingedekt worden. Veelal wordt het wel of niet evenwijdig plaatsen van de dakramen bepaalt door de regio waarin het pand staat en het "gebruik", m.a.w. zoals het rietdekkersbedrijf gewend is het te doen. Om deze redenen is het altijd zinvol hierover in het offertetraject met de rietdekker te praten. Het enige verschil tussen beide varianten is optisch. Een dakraam dat evenwijdig ingedekt wordt zal het dakvlak minder onderbreken.

Afwerking
In de afwerking aan de onderzijde van het dakraam zijn veel variaties mogelijk. Ook hier geldt weer dat als over de afwerking niet gesproken is, de rietdekker volgens "gebruik" het raam zal afwerken. Het verdient dan wel aanbeveling de afwerking zo uit te voeren zoals dat ook in de regio gebruikelijk is. Een aantal mogelijkheden:

Detaillering
Elk rietdekkersbedrijf heeft zijn eigen manier om het riet rond het dakraam te detailleren. Op deze manier zetten rietdekkers als het ware hun handtekening. Omdat ook de detaillering soms per regio en per bedrijf verschilt, is het zinvol referentieadressen op te vragen bij rietdekkers zodat u weet hoe uw dakramen gedetailleerd zullen worden. In het fotoboek rechtsboven op deze pagina ziet u enkele voorbeelden.

Positionering en maatvoering
Vaak wordt de positie van dakramen bepaalt door de situatie binnen in de woning. Het dakraam wordt daar geplaatst waar daglichttoetreding gewenst is. Aan de buitenkant komt dat niet altijd even goed uit. Het formaat van het dakraam, de hoeveelheid ramen en verdeling bepalen in grote mate het uiterlijk van een rieten dak maar ook de haalbaarheid van het ontwerp. Hieronder een aantal uitgangspunten waarbij uitgegaan wordt van de afstanden van het frame van het dakraam op de kale onderconstructie, dus zonder riet.

NB: onderstaande maten zijn uitgangspunten. Overleg met uw rietdekker wat wenselijk en⁄of haalbaar is.

  • minimale afstand tussen 2 dakramen: 80 cm. breed, 100 cm. hoog (tenzij gekoppeld).
  • minimale afstand van knelling tot onderkant dakraam 50 cm.
  • minimale afstand van bovenkant dakraam tot snijpunt nok 110 cm.
  • minimale afstand van zijkant dakraam tot kopgevels 150 cm.
  • minimale afstand van hoekkepers 120 cm.
  • minimale afstand van dakkapellen 100 cm.
  • minimale afstand van kilkepers 120 cm.

Producenten
Er zijn meerdere producenten van dakramen. Middels onderstaande links gaat u naar de site van de betreffende producent:

Meer over dit onderwerp:
Detail inbouw dakraam

Inbouw Fakro dakraam

Fakro informatie folder

Keylite informatie folder

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024