Natuurlijk riet

Natuurlijk riet

In Nederland, met van huis uit veel water en dus veel riet langs de oevers, is het niet verwonderlijk dat de "rietdekker" amper werkt met ander materiaal dan riet en een beetje met lisdodde. Latijnse naam: Phragmites australis is een plantensoort uit de grassen familie. Riet is een algemene oever- of moerasplant die weinig eisen stelt aan haar omgeving. Riet is een overblijvende plant die zaad zet, maar zich vooral door uitlopers voortplant. Het bovengrondse deel sterft in de winter af. De wortelstok loopt in het voorjaar weer uit. Riet moet elk jaar gemaaid worden, omdat het rietland anders "verlandt".

Riet dat geschikt is om als dakdekkers riet in een rieten dak te worden verwerkt moet afkomstig zijn uit gematigde streken, en gegroeid zijn met de voeten in zoet, arm water.

In Nederland komt goed riet uit: Friesland, Noord Holland, Stellendam, Nieuwkoopse plassen, de grote rivieren en vooral uit de kop van Overijssel (de Weerribben dit is de omgeving van Kalenberg en de Wieden, dit is omgeving van Giethoorn, Vollenhove en Belt-Schutsloot).
Het Nederlandse rietareaal is nog ongeveer 7000 hectare groot waarvan ongeveer 4500 hectare gemaaid wordt (het gebied de Wieden en de Weerribben zijn samen goed voor 2500 hectare). Dit is bij lange na niet genoeg voor de te bedekken daken. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet komt uit het buitenland.
Riet wordt ingevoerd uit o.a.: Hongarije (sinds 1970) Oostenrijk, Roemenie, Oekraine, Polen, Estland, Turkije en sinds begin 2006 zelfs uit China.

Het beste riet voor dakbedekking is niet altijd het "fijnste" riet. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner het riet des te mooier het resultaat na het dekken. Daarom vragen de meeste consumenten om mooi fijn riet.
Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak veel beter. Een diameter van 5 tot 8 mm "ademt" meer en slaat minder snel dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden. Om de maximaal haalbare levensduur uit een rieten dak te halen is preventief onderhoud noodzakelijk (zie onderhoud).

In de rietbranche wordt vaak gesproken over 1e soort riet, maar de zinsnede eerste soort riet zegt eigenlijk niet zoveel. Eerste soort riet betekent steeds iets anders afhankelijk van de andere parameters van het (rieten)dak.

Bijvoorbeeld:
Eerste soort riet voor op een verticale wand van een kleine villa is kort en spits met een gemiddelde diameter van 4 mm. Eerste soort riet op een grote boerderij is lang en grof, maar op het schild weer kort en taps, net als in de eerste laag die de rietdekker aanbrengt.
Eerste soort Nederlands riet is anders dan eerste soort Turks riet.
Eerste soort Nederlands riet dit jaar is zelfs anders dan vorig jaar.

Een rietdekker eenmalig laten werken met ander riet omdat dit wellicht beter is, is vaak niet slim. De rietdekker heeft er het inkoop kanaal niet voor. Dus moet hij eenmalig voor deze wens van de klant naar een andere riethandelaar, die deze, niet reguliere klant, vast niet zijn beste riet zal verkopen. Bovendien is hij niet gewend om met dit andere riet te werken. Daarom is het maar de vraag of dit andere riet de kwaliteit van het dak ten goede komt.

De term eerste soort riet is ook nog eens een subjectieve inschatting van de rietdekker. Het is dus voor iedere rietdekker en handelaar weer net iets ander riet. Eerste soort riet is ook een beetje een misleidende term omdat het verondersteld dat er ook 2e en 3e soort riet zou bestaan. Dat wordt echter nooit ergens aangeboden. 2e en 3e soort zou men kunnen zien als niet eerste soort. Dus riet wat al geleden heeft of wat zwaar vervuid is met blad, duilen en of oud riet. Riet wat eigenlijk te fijn, te grof, te lang, te kort of te krom is voor op het dak. Incidenteel wordt wel goedkoop riet aangeboden, riet wat niet de term verdient van 1e soort, maar wat (volgens de verkoper) wel gezond riet is.

Voor goed riet bent u dus vooral van uw dekker afhankelijk. Heeft u een goede rietdekker gekozen zoekt deze voor u automatisch goed en bij uw pand passend riet. Want een vakman kan en wil niet werken met 2e keus materiaal, omdat hij elke keer gaat voor een topprestatie. Maar zelfs dan. Dan krijgt u riet waarvan de rietdekker denkt dat dit voor uw pand en voor u als klant, het meest geschikt is. Dit blijft echter nog steeds een subjectieve inschatting van de rietdekker en die hoeft niet altijd 100% te kloppen. Want riet is en blijft een natuurproduct, wat soms beter, maar ook een enkele keer slechter presteert, dan vooraf verwacht.

Riet weegt circa 130 kilogram per kubieke meter, indien strak verwerkt
Het gewicht van een vierkante meter rietdak van 30cm dikte is ± 45 kg. (excl. onderconstructie)
De warmtegeleidingscoëfficient (de lambda-waarde) van riet is 0,071 (W/mK).
Het diffusieweerstandsgetal van riet is 3. De verbrandingswaarde van riet bij 12% rel vochtigheid is 17.355 KJ/kg.


Rietvelden en rietoevers (natuurontwikkeling), riet heliofytenfilters en rieten oeverbescherming worden in Nederland nog regelmatig nieuw aangelegd. Deze gespecialiseerde vorm van tuinieren, wordt o.a. uitgeoefend door de gebroeders Visscher uit Genemuiden, in de kop van Overijssel (waar anders) en door Kingfisher natuurprojecten, Langerak.

Gebr. Visscher, Genemuiden
www.gebr-visscher.nl

 

Kingfisher natuurprojecten, Langerak

www.kfnp.nl

 

 


 

 

 

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024