Opleidingen

Opleidingen

In het verleden was het rietdekkersvak iets wat geleerd werd van vader op zoon. Kwam je niet uit een rietdekkersgeslacht dan moest je gaan werken bij een rietdekker op het dak om zodoende het vak onder de knie te krijgen. Andere scholingsmogelijkheden waren er niet. Tegenwoordig zijn er 2 opleidingen tot rietdekker, waarbij nog steeds het grootste gedeelte van de tijd op het dak gewerkt wordt. Rietdekken blijft immers een praktisch beroep. De 2 opleidingen zijn: de BBL 2 opleiding "Dakdekker Riet", bedoeld voor de beginnend beroepsbeoefenaar met geen tot weinig ervaring in het rietdekken en het "Vakdiploma Rietdekker", bedoeld voor deelnemers die al langer op het dak zitten of in het bezit zijn van het BBL 2 diploma. Naast deze opleidingen zijn er diverse cursusmogelijkheden, o.a. in samenwerking met de Rietdekkers Opleiding Nederland (RON).

Dakdekker Riet (BBL niveau 2)
De opleiding "Dakdekker Riet" is een opleiding op BBL 2 niveau. De opleiding is geschikt voor jongeren die nog geen of nog heel weinig ervaring hebben op het rieten dak. De opleiding duurt 2 jaar. In deze 2 jaar gaan de leerlingen 8 weken per jaar naar school en krijgen daar theorieonderwijs. Ervaring in de praktijk doen de leerlingen op bij het leerbedrijf. De opleiding wordt uitgevoerd door RON en het Deltion College te Zwolle. De leerlingen komen in dienst van, en worden betaald door, het leerbedrijf. De leermeesters van deze rietdekkersbedrijven begeleiden de leerling in de praktijk, op het dak. De combinatie van theorieonderwijs (Deltion college Zwolle), praktijkonderwijs (RON) en het werken op het dak bij een rietdekkersbedrijf zorgt er voor dat leerlingen die de BBL opleiding Rietdekker volgen een grondige basisopleiding krijgen, en daarmee in aanmerking komen voor een BBL niveau 2 diploma. 

Vanwege lage leerlingaantallen en een geringe opleidingsbehoefte van rietdekkersbedrijven wordt op dit moment geen praktijkonderwijs aangeboden door RON voor de BBL opleiding. De theorie opleiding bij het Deltion College te Zwolle vindt nog wel plaats. Voor verdere informatie over de opleiding "Dakdekker Riet" of de RON kunt u bellen met: 033-2464450 of kijken op www.rietopleiding.nl, de website van RON. 

Om leerlingen te kunnen begeleiden in het hioerboven genoemde traject zal het bedrijf een leermeester in dient moeten hebben. De (korte) opleiding tot leermeester kan gevolgd worden bij Volandis.

Zie ook:

Vakdiploma Rietdekker (Allround Rietdekker 3)
Het Vakdiploma Rietdekker is een opleiding bedoeld voor rietdekkers met minimaal 4 jaar ervaring op het dak, of voor rietdekkers in het bezit van het diploma Dakdekker Riet 2. De Opleiding is opgezet door de Vakfederatie Rietdekkers en wordt uitgevoerd door de RON. De opleiding is verspreid over een jaar. In januari start de 1e lesweek, in januari het jaar daarop de 2e lesweek en de examens. Legt de deelnemer de opleiding met goed gevolg af, dan komt deze in het bezit van het "Vakdiploma Rietdekker". Dit Vakdiploma is een vereiste voor het lidmaatschap van de Vakfederatie Rietdekkers.

Data 2019: 

1e week: 21 t/m 25 januari 2019

2e week: 3 t/m 7 februari 2020

Data 2020: 

1e week: 20 t/m 24 januari 2020

2e week: 8 t/m 12 februari 2021

De opleiding Vakdiploma Rietdekker start enkel bij voldoende aanmelding.

Voor overige informatie of vragen over de cursus "Vakdiploma Rietdekker" kunt u bellen of mailen met de Vakfederatie Rietdekkers: 033-2464450. Het aanmeldingsformulier 2020 kunt u hier downloaden.

Het Vakdiploma Rietdekker wordt gesubsidieerd vanuit het OOHD, het opleidings en ontwikkelingsfonds voor de hellende daken. De voorwaarden voor subsidiering kunt u lezen op de website van het OOHD.

Overige opleidingen
Bij voldoende vraag kunnen voor de branche de volgende opleidingen/cursussen gegeven worden: opleiding Kaderfunctionaris Rietdekken, Financiële Bedrijfsvoering en de cursus Juridische vaardigheden.

Cursus
De Vakfederatie Rietdekkers organiseert of geeft uitvoering aan, doorgaans eendaagse, cursussen voor bijvoorbeeld bouwbedrijven, monumentenwachters en restauratiemedewerkers. Indien gewenst kan een cursus op locatie gegeven worden. Informeert u naar de mogelijkheden.

Is het rietdekkersvak iets voor mij ?
Moeilijk te zeggen, want dat verschilt natuurlijk per persoon. Het beste zou je een keer mee kunnen lopen bij een rietdekkersbedrijf (een soort "snuffelstage"). Als 16 en 17 jarige geldt wel dat je alleen onder begeleiding op een dak mag werken. Bovendien ben je nog partieel leerplichtig (16 jaar, 2 dagen en 17 jaar 1 dag per week). Om nu een eerste indruk te krijgen kun je dit filmpje bekijken.  

 

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2019