Actuele berichten
 Nieuws

ISDE en het rieten dak

Woningeigenaren die energiebesparende maatregelen treffen aan een woning ouder dan 2 jaar kunnen in aanmerking komen voor de ISDE (investerings subsidie duurzame energie en energiebesparing). Dat kan met een investering in bijvoorbeeld een warmtepomp en/of door de woning te isoleren. Riet isoleert ontzettend goed maar wordt helaas nog niet beschouwd als een isolatiemateriaal. Toch kunt u in aanmerking komen voor de ISDE als u uw rieten dak laat vervangen. Wat moet u weten:

Zoals gezegd; riet wordt niet beschouwd als een isolatiemateriaal. Om in aanmerking te komen voor de ISDE zult u dus aanvullend moeten isoleren. Voorwaarde is dat het isolatiemateriaal een Rd (isolatiewaarde) heeft van minimaal Rd=3,5.
Daarnaast geldt dat het materiaal op de maatregelenlijst staat van de RVO. Op die lijst staan zelfs een paar isolatiematerialen (meerlaagse folies) die niet de vereiste Rd=3,5 halen maar die door gebruik te maken van de isolatiewaarde van het riet toch subsidiabel zijn.

Subsidie bij één maatregel
Neemt u één isolatiemaatregel, dan krijgt u als woningeigenaar ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Het percentage is een inschatting, de precieze subsidiebedragen vindt u in januari 2023 op de website van RVO.

Aanvragen voor één maatregel kan in januari 2023. De exacte datum volgt nog. Hierbij gaat het om één maatregel die u vanaf 2 april 2022 heeft geïnstalleerd.

Subsidie vanaf 2 maatregelen
U combineert bijvoorbeeld een isolatiemaatregel met nog een andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Als u 2 maatregelen of meer neemt, krijgt u tot ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie. Het percentage is een inschatting. De precieze subsidiebedragen vindt u op de website van RVO.

NB: voor het aanbrengen van isolatie (arbeid) mag 9% BTW gerekend worden!

Meer over de ISDE vindt u hier.

Publicatiedatum: 09 nov 2022

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024