Kwaliteit

Kwaliteit

De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen en de uitvoering van de rietdekwerkzaamheden en dus de kwaliteit van de rietdekker. Om de kwaliteit te verhogen heeft de Vakfederatie Rietdekkers eisen gesteld waaraan een rieten dak moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in: de Kwaliteitseisen en Uitvoeringsrichtlijnen van de Vakfederatie Rietdekkers. Naast deze kwaliteitseisen en uitvoeringsrichtlijnen bestaat nog de URL 4004 Riet, welke de eisen omschrijft van rietdekwerkzaamheden aan monumenten. De URL 4004 is ontwikkeld op initiatief van en met de Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). Aan de URL 4004 is onlangs een module verduurzaming toegevoegd. Deze module is ook te bereiken via de website verduurzamingsrichtlijnen.nl.

Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven. De levensduur hangt daarvoor te veel af van de kwaliteit van het gebruikte riet en overige incidentele factoren af. Factoren die de rietdekker niet allemaal in de hand heeft. In hoge mate bepalend is zonder enige twijfel de hellingshoek van het dakvlak, maar ook onderhoud speelt een steeds belangrijkere rol bij het behalen van een optimale levensduur.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024