Open haard

Open haard

Kan een open haard in een huis met een rieten dak ?
Natuurlijk. Riet is niet zo brandbaar als menigeen denkt. Een openhaard onder een rieten kap is dan ook geheel geen probleem. Heeft u een bestaande schoorsteen of rookkanaal van voldoende diameter dan kunt u deze probleemloos gebruiken. Een vonkenvanger eventueel gecombineerd met een regenkap wordt wel aanbevolen. Vraag uw rietdekker waar een geschikte vonkenvanger lokaal te verkrijgen is. Uw rietdekker zal hem desgewenst graag monteren (en/of zelfs leveren). Ook wanneer het huis niet is uitgerust met een rookkanaal is het mogelijk deze op elk gewenst tijdstip aan te (laten) leggen.

Wordt er van een dubbelwandige rvs pijp gebruikgemaakt die goedgekeurd is voor toepassing zonder omkokering dan kan de rietdekker volstaan met het indekken van een simpele dakdoorvoer in het dak, een zinken- of koperenpijp met een loodslab. (in plaats van zink wordt door de rietdekbedrijven meer en meer koper toegepast omdat koper duurzamer is dan zink).
zie ook: isoduct rookgas kanalen

De doorvoer moet door de rietdekker worden ingedekt zo hoog mogelijk tegen de nok voor de beste trek, (natuurlijk is tevens er een doorgang gezaagd door de onderconstructie) De doorvoer is aan de binnenzijde vastgezet en tochtdicht afgewerkt (met pur). De aannemer of installateur kan vervolgens het rookkanaal aanleggen. Bij het dak gekomen wordt de pijp simpel door de dakdoorvoer gestoken.  

Vonkenvanger.
Een vonkenvanger is in de praktijk een stuk gaas na de uitmonding van de schoorsteen van roestvrijstaal met een zodanige totale doorlaat dat de trek hierdoor niet nadelig wordt beinvloed.
De Stichting Nationaal Centrum voor Preventie, een instituut van de verzekeraars in Nederland, heeft richtlijnen opgesteld die aangeven waaraan een vonkenvanger moet voldoen en is gebaseerd op (vooral Amerikaans) onderzoek.

  • De totale doorlaat moet minimaal 3x de oppervlakte van het rookkanaal zijn.
  • Vonkenvangers moeten van roestvrij staal zijn.
  • De maaswijdte van het gebruikte gaas ligt tussen tussen de 9,5 en 12,5 mm.
  • De vonkenvanger moet voldoende stevig zijn bevestigd.
  • Het metaal gaas moet gemaakt zijn van rvs met een minimale diameter van 1 mm.

NB: in Nederland worden vrijwel overal vonkenvangers toegepast met een maaswijdte van 8 mm. Deze voldoen hiermee aan de (Amerikaanse) norm.

Plaatsing dakdoorvoer.
Het rookkanaal moet bovendaks op een zodanige manier uitmonden, dat er op de plek van uitmonding onder alle omstandigheden onderdruk heerst. Om dit te bereiken gelden er een aantal regels. Echter ook hoge omliggende obstakels zoals bv. bomen, flatgebouwen en dergelijke, kunnen de trek op negatieve wijze beinvloeden.

Schoorsteenvegen.
Een schoorsteen moet regelmatig geveegd worden. Het vegen van een schoorsteen op een rietendak wordt meestal door de rietdekker uitgevoerd. Mocht uw rietdekker dit niet doen dan kunt u op de website van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond een erkende schoorsteenveger vinden die ervaring heeft met schoorstenen op rieten daken.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2022