De omgeving van het dak

De omgeving van het dak

Rond een huis met een rieten dak behoren niet veel bomen te staan. De bomen geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind. Druppels mogen nooit vanuit een boom op het dak vallen.

Elke nacht dat het dauwt zullen grote zware druppels op het riet vallen. Tot overmaat van ramp ook nog steeds op dezelfde plekken. Niet alleen is het dak daar constant nat, de regendruppels zorgen ook voor erosie.
Geeft een boom schaduw op het dak dan kan dit de helft van de levensduur kosten. Drupt een boom op het riet dan kan dit zelfs driekwart van de levensduur kosten. Natuurlijk is de potentiële levensduur mede afhankelijk van hellingshoek, zon instraling, wind, etc. Een rieten dak dusdanig gelegen in een bos, is een mooi gezicht, maar onverstandig. Soms kan het zelfs beter zijn om in dit soort omstandigheden maar van een rieten dak af te zien. Bladeren en dennenaalden moeten tenminste eens per jaar van het dak worden verwijderd, ook zij beperken de droogcapaciteit.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024