Riet als gevelbekleding

Riet als gevelbekleding

Een van de meest gestelde vragen op deze site van de laatste jaren is: Kan ik riet ook als gevelbekleding toepassen? Het antwoord is natuurlijk, ja dat kan.

Een verticaal toegepast rietpakket is een wand of gevel. Het traditioneel meest voorkomende voorbeeld van gevelbekleding met riet is het lijf van de oer Hollandse molen. Een gevel met riet is niets anders dan een dakvlak dat zover gedraaid is dat het verticaal of bijna verticaal uitkomt.
Riet als echte gevelbekleding, dus los van het dak, ziet men meer en meer, daarbij wordt vaak de combinatie gemaakt met een, van beneden af, niet zichtbaar plat dak. De vraag naar het toepassen van verticaal riet wordt overigens de laatste tijd veel minder gesteld. Omdat er ondertussen veel voorbeelden zijn van gevelbekleding uitgevoerd met riet die vaak de publiciteit halen. De meeste architecten kennen het antwoord op de vraag ondertussen al.

Door de geringe indringdiepte van hemelwater en dus de snelle droogtijd van het riet mag u een lange levensduur verwachten. De vierkante meterprijs ligt ongeveer dertig procent hoger dan een dakvlak onder 45 graden omdat er langzamer gewerkt kan worden. Er kunnen minder vierkante meters per tijdseenheid worden gemaakt, dus moet de prijs per meter hier nog hoger liggen. Elke bos riet moet namelijk apart tegen de gevel worden bevestigd en blijft niet uit zichzelf liggen, zoals de bossen riet op een 45 graden dakvlak.

Regelgeving omtrent brandveiligheid en rieten gevelbekleding kunt u lezen in het document Brandveiligheid rieten gevels.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024