Het gebruik van lood op een rieten dak

Het gebruik van lood op een rieten dak

Lood is van oudsher het materiaal waarmee overgangen op het dak waterdicht worden afgewerkt. Vooral als loketten,op de overgang metselwerk-dak, was en is lood onmisbaar, zo ook bij nokaansluitingen en onder dakramen. Op het rieten dak worden (schoorsteen) loketten en voetlood net zo toegepast als op het pannendak. Door de dikte van het rietpakket moeten de loketten wel hoger in de schoorsteen worden ingemetseld.

Wanneer het rieten dak aansluit op een gevel dan kan lood op 2 manieren toegepast worden:
A het lood wordt op het riet gelegd, het lood blijft in het zicht.
B het lood wordt in het riet gedekt, hierdoor is het lood niet zichtbaar.

Methode B kent enkele nadelen. Zo zal het riet boven het ingedekte lood eerder vergaan doordat het niet alleen aangetast wordt door hemelwater dat over het riet loopt, maar ook door hemelwater wat over het lood loopt en dus de onderkant van het daarboven gelegen riet aantast. Daarnaast zal bij een eerste onderhoudsbeurt van het dak het ingedekte lood waarschijnlijk hinderlijk zichtbaar worden. (zie ook de foto's in het fotomapje)

Wordt lood toegepast onder dakramen en kapellen dan zal het lood ook na jaren nog een strak uiterlijk bezitten als onder het lood een stuk watervast plaatmateriaal wordt toegepast.
Lood kan behandeld worden met patineerolie om vorming van lelijke loodoxiden te voorkomen en of te vertragen.
Tot slot wordt lood vaak gebruikt om moeilijke hoeken op te lossen, extra zekerheden in te bouwen of het noodzakelijke onderhoud te verminderen.
 
Het komt voor dat lood verkleurt of smerig wordt. De bij ons bekende informatie daarover kunt u hier lezen.

Meer informatie over lood en de toepassingsmogelijkheden kunt u vinden op www.bouwlood.nl.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024