DOE INSPIRATIE OP

DOE INSPIRATIE OP

Blader door het fotoboek en ontdek wat er mogelijk is met riet.

Gevelbekleding

Ja dat kan! Een verticaal toegepast rietpakket is een wand of gevel. Het traditioneel meest voorkomende voorbeeld van gevelbekleding met riet is het lijf van de oer Hollandse molen. Een gevel met riet is niets anders dan een dakvlak dat zover gedraaid is dat het verticaal of bijna verticaal uitkomt.

Villa's en landhuizen

Een rieten dak is de kroon op het werk van nieuw gebouwde villa's en landhuizen. Natuurlijk is de toepassing van riet niet beperkt tot villa's en landhuizen maar het is vaak de eerste associatie die gemaakt wordt: een villa heeft een rieten dak. Het rieten dak geeft een pand allure!

Hooibergen

In geen enkel land vindt men zoveel rietgedekte bijgebouwen als in Nederland. De hooiberg is van oudsher het rietgedekte bijgebouw bij uitstek. Als rietgedekt gebouw in het landelijk gebied bijna net zo gezichtsbepalend voor Nederland als de molen. Wilt u na het zien van de foto's meer weten over de hooiberg dan kunt u kijken op www.hooiberg.info.

Een aantal zeer bijzondere projecten

Met enige regelmaat worden er in Nederland hele bijzondere dingen gemaakt met riet. Soms zijn dat grote daken, zoals het grootste rieten dak ter wereld boven de vernieuwde entree van de Efteling. Een andere keer een tijdelijk kunstwerk van riet zoals de Muskusrat in Nieuwerkerk aan de IJssel van de kunstenaar en rietdekker Florentijn Hofman.

Molens; symbool van een gelukkig en geborgen leven.

Internationaal zijn onze tulpen, kaas, klompen èn molens beeldbepalend voor Nederland. Nederland is volgens het buitenland het molenland bij uitstek, omdat de molen het symbool is voor onze voordurende strijd tegen het water. Voor Nederlanders is Nederland ook hèt molenland omdat de horizon vanouds wordt gedomineerd door kerktorens en molenwieken. Vroeger hoorde de windmolen bij die voorzieningen die belangrijk waren om in de dagelijkse behoeften van de gemeenschap te voorzien. De molen is daarmee een symbool van een gelukkig en geborgen leven. Het silhouet van een molen in de verte, heeft nog steeds een grote gevoelswaarde.

Recreatie projecten met riet

Hier vind u voorbeelden van recreatieprojecten met een relevant aantal rieten daken. Dit soort recreatieprojecten worden overal in Nederland gerealiseert. Klik op de foto's voor meer informatie over het afgebeelde project. Daar waar mogelijk wordt meer informatie gegeven en/of naar de eigen internet site verwezen. Nieuwe projecten worden "bovenaan" toegevoegd.

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024