jeugdpagina

jeugdpagina

Hoi! Welkom op de jeugdpagina van de Vakfederatie Rietdekkers. Op deze pagina vind je allemaal informatie over riet en het rieten dak. Je kunt op onze knutselpagina bouwplaten bestellen, maar ook bouwplaten vinden om zelf te printen, een kleurplaat, een bootje van riet (om zelf te maken) en een rietpen (ook om zelf te maken) vinden. 

Er zijn maar weinig mensen in Nederland met echt veel verstand van riet dus als jij hier even rondsnuffelt dan weet jij ineens heel veel over riet. Je kunt dan bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over rietdekken. Wij weten dat je dan waarschijnlijk een heel hoog cijfer krijgt, en wie wil dat nou niet!? Informatie kun je vinden op de pagina Spreekbeurt. Daar kun je ook een superbouwplaat bestellen voor de hele klas! De bouwplaat is zo mooi dat er zelfs een rietdekker op staat die een dak aan het maken is!

Om een dak van riet te maken moet de rietdekker heel hard werken. Elk bosje riet wordt door de rietdekker op de goede plek gelegd en dat kost ook nog eens heel veel tijd. Ken jij iemand die niet van hard werken houdt en liever dutjes doet? Wij wel, hij heet Gijs Gans. Kijk maar eens hoe Gijs Gans een rieten dak sloopt dat vervangen moet worden.

Voor als je idee wilt hebben hoe rietdekken gaat en hoe je het kunt leren: Rietdekker worden? 

Leuk hoor, zo'n rieten dak. Maar waar komt dat riet nou vandaan? Riet groeit in de natuur. Elk jaar wordt het door rietsnijders afgesneden waarna ze er bossen van maken. Deze bossen riet leggen de rietdekkers op het dak. Dolores van Het Klokhuis is eens gaan kijken bij een rietsnijder. Klik op de foto van Dolores en Wout en bekijk het filmpje, hard werken maar ook veel plezier!

 fotografie/foto-fotoboekjes/jeugdpagina/doloresjeugdpagina.jpg

 

Weet jij waar het volgende gedichtje over gaat ?:

Ruisend buigend
karekietennesten bouwend
dakendekkend mattenvlechtend
stengelstaand en opgaand
groen in 't voorjaar en de zomer
om aansluitend met een vleug
van herfstig geel naar bruin
de winter in te kleuren

Voor een familie-of schooluitje kun je Het Oude Ambachtenmuseum en Speelgoed museum in Terschuur bezoeken.

Ben je nu superenthousiast geworden over dit prachtige beroep, dit ambacht, en wil jij ook rietdekker worden? Dat kan! Het beste zou je een keer mee kunnen lopen bij een rietdekkersbedrijf bij jou in de buurt ( een soort "snuffelstage" ). Dan weet je een beetje wat het is. Als je meer informatie wilt kun je ook nog kijken op de pagina opleiding. Daar kun je zien dat er zelfs een school is waar je rietdekker kunt worden !

Knutselpagina

Zin in knutselen ? Maak hier een bouwplaat, rietpen of kleurplaat
Lees meer >>

Spreekbeurt

Hier vind je alles voor jouw perfecte spreekbeurt. Lees de tips en krijg een heel goed cijfer!
Lees meer >>
Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024